De ce am ieşi în stradă? 6

Deciziile recente ale Parlamentului şi mai ales ţinta suspendării lui Traian Băsescu reflectă voinţa majorităţii, atât în camere cât şi în populaţie. Stricto-sensu, nu putem vorbi despre lipsa democraţiei.

Deasemenea nu există o minoritate oprimată, astfel încât să vorbim de o democraţie ne-liberală, tiranie a majorităţii etc. Asta dacă acceptăm că înalţii demnitari nu au drepturi la funcţia lor ci doar servesc.

Rămâne statul de drept. De fapt… nici măcar asta. EBA, UNPR şi alte acte politice au transformat de mult statul de drept într-o cochilie îndoielnică. Nici măcar Constituţia nu mai poate oferi protecţie deoarece sensul ei este din ce în ce mai greu de prevăzut.

Rămâne de fapt doar escaladarea deteriorării satului de drept. Aici bunul simţ şi expresia stânjenită a unor parlamentari USL ne spun că anumite limite au fost depăşite.

La o adică, de ce ne trebuie nouă stat de drept? Ne dă el energie ieftină sau credite cu buletinul? Statul de drept oferă protecţie atât pentru voinţa majorităţii cât şi pentru drepturile minorităţilor. Dacă astăzi pe tavă sunt Patapievici, Anastase sau Băsescu, mâine, spune teoria, am putea fi chiar noi.

Astfel sunteţi invitaţi să participaţi miercuri şi joi la manifestaţii care capitalizează frica. Asta nu e în sine un capăt de lume.

O problemă este că multora ne este frică şi de PDL. Nu doar de propria lor inventivitate constituţională, ci şi de lipsa lor de empatie, creativitate sau competenţă economică.

Cealaltă problemă este de calculul riscului. PDL ştim ce ne poate aduce, USL doar bănuim, iar o alternativă (în sensul unui al patrulea proiect) nu s-a conturat.

Mă aştept că majoritatea vor ieşi sau nu în stradă în funcţie de opinii pre-existente. Cei pe care carisma lui Traian Băsescu încă îi mai doare asemeni unui membru al corpului (real sau amputat) vor ieşi să vorbească de statul de drept. Ceilalţi vor vorbi de voinţa populară.

Cei care îşi schimbă poziţia ar putea fi motivaţi de „propensiunea spre risc”. Sperăm alături de Ponta, ne resemnăm alături de Băsescu sau poate luptăm (tot resemnaţi) alături de unele organizații civice?

Câteva întrebări cred că ar trebui să stea în mintea celor care ezită acum.

Se poate, realist vorbind, mai rău decât acum? Cât de rău?

Există frâne în calea partidelor politice  (altele decât statul de drept – am văzut cât a folosit asta)? Cât sunt ele de puternice? Care dintre partide este mai sensibil la ele?

Vă urez o folosire plăcută a liberului arbitru.

Andrei Tiut

Un comentariu

  1. Solutia mea? Jos USL si PDL
    pana cand nu vom vota partide noi la alegereri nu avem dreptul sa ne plangem

    –Cu drag, Felicia
    goodgamefelicia[.] word press [.] com

  2. Daca ai gandi logic,respectand jocul democratiei ai costata ca dorinta .culmea si putinta, USL de a antama toate pirghiile democratice ai realiza ceea ce se va intimpla in viitor! Reamintesc desi pare o utopie ca si Hitler tot prin forme democratice a fost impus Germaniei! Si daca ne gindim bine ptr o scurta perioada a adus Germania pe culmile dezvoltarii ei., ceeace ptr noi Romanii este iara o utopie!Cit despre Ponta plagiatorul si impaunatul cu titluri academice aduse din goana tastaturii si Arici Somnorici numai de bine….

  3. Andrei, tragi o linie groasa, si una singura, intre doua tabere care au monopolizat discursul public (daca public=tv…). Intr’adevar, avem pe de o parte niste sobolani care striga acum ca ne este distrus statul de drept, desi au pus umarul cu daruire in aceeasi directie in ultimii ani. Pe de alta parte, avem un alt soi de sobolani, care incearca sa monopolizeze discursul privind „vointa populara” si care striga acum ca pentru noi si a noastra suverana vointa au transformat ultimele doua luni intr-un regim de permanenta urgenta in care singura institutie care n’are a se teme de nimic este insasi institutia OUG. E amuzant cum se trage cu dintii ba de institutii, ba de vointa populara, de parca nu am vorbi de acelasi lucru. da nu e timp pentru teorii acum.

    Ce voiam sa spun este ca, dincolo de aceasta transee sapata minut dupa minut (breaking news:) in creierul nostru la tv, mai ai ceva de discutat, si anume reunirea unei bune parti a celor din Piata Universitatii in ianuarie (societatea civila) si revitalizarea unui discurs public despre adevaratul rol al institutiilor, unde vointa populara ar trebui sa se simta ca la ea acasa:) Si e interesant ca apelul pentr protestul neautorizat din Piata Universitatii reaminteste politicienilor tentatii sa evite sa isi arate fetele, sa nu mai strice treaba cum au facut la protestul ICR (aviz lupilor tineri si flamanzi din aripa MRU-Neamtu si alti bezmetici nostalgici dupa Codreni si Arhangheli si alti romani verzi)

    Acuma nu stiu ce o sa se intample, nu simt deloc nevoia sa ma duc in piata nici macar pentru protestul celor pe care ii cred sinceri in incercarea de a se tine departe si de USL si de PDL, dar ar fi interesant sa fim martori zilele astea la revitalizarea acelei Piete pe care in iarna o vedeam in nici un caz antisistem, ci extrem de politica atunci cand striga „USL=PDL=aceeasi mizerie”. Aceasta a treia parte a discursului public (cel care nu are acces la TV) nu cred deloc ca ar capitaliza frica. Se hraneste din altceva.

  4. @ Felicia: puteati pune linkul in clar 🙂
    @Florentin: nu am zis vreodata ca T Basescu e dictator, dati-mi voie sa nu il vad nici pe Ponta Hitler.

    @Andreea. Nu stiu daca acel grup este suficient de clar si deschis pentru a contrui ceva in jurul lui, Eu as vedea o coalitie mai larga. Dar aste sunt nuante….

    Dorind sa existe opozitie la USL dar nefiind in stare sa apar pe HRP&co am incercat sa impartasesc din experientele si „intelepciunea” mea unor grupuri de PDListi dezamagiti dornici sa isi gaseasca un loc in spatiul public. Atitudinea lor fata de opozantii politici sau fata de grosul Romaniei m-a siderat. Prostime, gloata, centrul curbei lui Gauss, bugetari, oameni ai poltitrucilor sunt numai cateva din epitete. Pe doi i-am sfatuit sa nu iasa in strada nici macar cand au dreptate.

    Impresia mea este ca acesti oameni sunt acum in fata. Ei au inteles cate ceva din Piata si incearca sa aplice dar fara a-si asuma valorile Pietei. Nu vad nicaieri toleranta si dorinta de a fi impreuna. Dintre cunoscuti, doar pe Andrei P l-am vazut la TV in primul rand. In rest presupun ca merg cei care in ianuarie ezitau si nu puteau sa auda cuvinte precum „muie Basescu” sau sa defileze cu ultrasii. Ironic, acuma au ajuns tocmai la ultrasi si limbaj colorat.

    Sa speram insa ca pe termen lung ai dreptate.

  5. Daca ne uitam la numarul oamenilor in Piata azi, ai dreptate. Dar cred ca era bun si un link si cu apelul la protestul in care se cerea explicit absenta unora ca Razvan Ungureanu. In online, sunt destul de multi care striga „suntem dezgustati, nu manipulati!”:)

Lasă un comentariu