Din nou – mituri și farse 1

Acum aproape un an remarcam că România a câștigat la Geneva un număr impresionant de medalii (24 de aur, 15 de argint și  8 de bronz). Printre altele Ioana van Staden a câștigat marele premiu pentru o invenție care ajută la depistarea cancerului iar Andreea Marin un  premiu pentru un nou tip de scutec absorbant.

Inspirat de relativa lipsă de notorietate științifică a doamnei van Staden dar și de notorietatea mondenă doamnei Marin am argumentat atunci că Salonul este mai degrabă un târg în care (se pare) cei ce sponsorizează aduc acasă și premii.

Anul acesta a venit primăvara și cu ea o nouă ediție a târgului. Vă veți bucura să aflați că România a câștigat iarăși medalii de aur (24) argint (18) și bronz (7). Observați tulburătoarea coincidență a medaliilor de aur, semn al unei … performanțe constante.

Și mai încurajator este că delegația României a avut fix 49 de membri – deci fiecare a primit o medalie (24+18+7). Acest rezultat este o măsură a performațelor ANCS (Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică) care a selectat și a finanțat deplasarea pentru 40 din cei 49 de participanți. România a avut onoarea să se claseze astfel pe locul 4, după superputeri științifice mondiale precum China, Iran și Rusia. Nu putem decât să ne închipuim ce s-ar fi întâmplat dacă România ar fi trimis, să zicem, 100 de membri.

Acum că v-am convins de calitatea evenimentului, să vorbim puțin de participanți. Andreea Marin nu a mai continuat interesanta sa carieră științifică. Însă doamna van Staden a participat împreună cu soțul său prezentând un nou tip de senzor cu aplicare în (ați ghicit) tratamentul cancerului.  Alte aplicații ar putea fi în reducerea prețului unor medicamente. Dealtfel, cu un remarcabil sentiment patriotic și anticosmopolit, domnia sa a declarat pentru Gândul „Avem oferte din toată lumea pentru reproducerea în masă a prototipului. Nu intenţionăm să vindem ideea. Vrem să ținem tehnologia în România”.

Din câte știu România nu are vre-un program privat de cercetare-dezvoltare în producerea de medicamente. Așadar, dacă Bill Gates ar dori să folosească ingenioasa invenție a familiei Staden pentru vre-unul din proiectele sale caritabile ar trebui să facă un parteneriat cu Emil Boc. Ar găsi domnul prim-ministru bani pentru așa ceva? Este greu de spus. O parte a proiectului său de ajustare bugetară presupune tocmai tăierea de bani din Sănătate. Pe de altă parte, chiar și în timp de criză ANCS pare sa găsească resurse din banii publici pentru promovarea în lume a inventicii românești

Andrei Tiut

PS: În caz că sarcasmul acestui articol vi se pare prea dur comparați comunicatul oficial privind participarea României la Geneva (49 participanți – 49 de medalii – 20 premii speciale)  cu cel privind participarea la Hannover-Messe (15 participanți – 0 premii).

Un comentariu

  1. Pingback: Asta inseamna sa fii la conducerea tarii?:) « cristinamarcus

Lasă un comentariu